20 August 2013

Uimitoarele fire de nisip


Când faci o plimbare pe plajă sub clar de lună, cât de des te gândeşti la firele minuscule de nisip care se prind de degetele tale? De deasupra, nisipul pare a fi o grămadă de pietricele maronii, uneori presărate cu scoici sau mucuri de ţigară. Însă nisipul are o poveste mult mai fascinantă, prezintă Discovermagazine.com.


Compus din resturi ale erupţiilor vulcanice, ale munţilor erodaţi, de organisme moarte şi chiar din rămăşiţe ale structurilor degradate realizate de om, nisipul poate dezvălui istoria biologică şi geologică a unui mediu local.

Iar analizată îndeajuns de aproape, aşa cum a făcut cercetătorul şi artistul Gary Greenberg, nisipul poate dezvălui culori, forme şi texturi spectaculoase.

Aceste imagini ale boabelor de nisip din întreaga lume au fost realizate de Greenberg folosind un microscop 3D de ultimă generaţie.



VEZI FORMELE SI CULORILE UIMITOARE ALE NISIPULUI:



Plaja Lumahai, Kauai, din Hawaii


  
Olivina de un verde strălucitor este un mineral semnifiativ din lava bazaltică care curge lent în Hawaii şi este bogat în fier. Densitatea acestui mineral permite separarea sa de alte boabe de nisip în acţiunea de rulare şi depozitare a valurilor, care rezultă în acumularea care oferă acestei plaje nuanţa de un verde gălbui. Nisipurile dense precum olivina sunt rezistente şi la intemperii, ceea ce le permite să îndure forţa valurilor timp de mii de ani. (Imagine cu zoom 110x)





 

Sahara de Nord, Maroc

 
Suprafaţa mată a acestor granule este tipică pentru nisipul din deşert, unde acestea se ciocnesc constant una cu cealaltă. Multe nisipuri din deşert au o culoare roşiatică slabă cauzată de un strat subţire de fier, care înveleşte granulele.(Imagine cu zoom 85x)







 




Insula Plum, Massachusetts

 
 

Minerale metamorfice, care se formează la temperaturi şi presiuni mari în subteran, pot deveni boabe de nisip grele, viu colorate ca şi cele din imagine. Însă, culoarea nu este un indiciu de încredere pentru identificarea diferitelor tipuri de nisip. În această imagine, granulele roz şi roşii sunt granat, însă acest mineral poate fi şi maro, negru, verde sau portocaliu. Epidotul de o culoare verde aprins (un alt mineral din clasa silicaţilor şi germanaţilor) poate fi şi gri, maro sau aproape negru. Magnetita neagră unghiulară, cel mai des întâlnit material magnetic de pe Pământ, este întotdeauna neagră, însă este frecvent întâlnită în apropiere de granat. (Imagine cu zoom 95x)





Makena Point, Maui, Hawaii

Acest tip de nisip de culoare roşie din cauza oxidului de fier, a fost întâlnit în Makena Point, din Maui. Nisipul a rezultat din eroziunea rocii vulcanice, care a fost produsă de solidificarea magmei topite. (Imagine cu zoom 125x)











 


Maui, Hawaii

 
Nu tot nisipul este din bucăţi mici de rocă. Nisipul biogenic, care se formează din rămăşiţele formelor de viaţă marine, este ingredientul principal al multor plaje tropicale. Granulele de aici sunt fragmente mici din cochilia unui arici de mare. Umflăturile de pe boabele albe reprezintă locurile de inserţie a spinilor ariciului de mare. Granulele albastre s-au erodat până în punctul în care umflăturile au fost complet eliminate. (Imagine cu zoom: 100x)




 


Insula Taketomi, Okinawa, Japonia


Cu un aspect ca al unei stele pufoase albe presărată cu perle mici, aceste boabe reprezintă cochilia unor protozoare numite foraminifere. Un număr estimativ de 4000 de tipuri de foraminifere trăiesc în oceanele lumii.
Cochiliile sunt realizate în principal din carbonat de calciu, pe care organismele îl obţin din atomii de carbon din aer şi apă. Astfel, foraminiferele joacă un rol important în ciclul carbonului. (Imagine cu zoom: 75x) 








Maui, Hawaii 

 
Acele transparente sunt structuri de burete, care formează scheletele interne ale acestora. Acele sunt realizate din siliciu, care poate fi găsit într-o varietate de forme bizare (inclusiv păianjeni şi cârlige) şi sunt suficient de ascuţite şi dure pentru a trece prin pielea umană.Acele înconjoară vârful unei cochilii spiralate, compusă în principal din carbonat de calciu, care s-a rupt şi s-a erodat. (Imagine cu zoom: 70x) 






 


Plaja Geriba, Brazilia 

 
Viermii au săpat tranşee în acest fragment de cochilie. Viermii precum aceştia sunt des întâlniţi atât în oceane, cât şi pe sol. (Putere de mărire: 110x)
















 

Insula Delos, Grecia 

 
Obiecte realizate de om pot deveni nisip. Aceste granule au fost descoperite pe insula grecească Delos, unul din locurile cele mai importante din punct de vedere mitologic, istoric şi arheologic din Grecia. Delos nu a avut niciun fel de marmură autohtonă, aşa că o cantitate enormă de marmură a trebuit să fie extrasă şi cărată pe insulă pentru a construi templele. De-a lungul anilor blocurile de marmură s-au erodat, iar plajele locale sunt acum presărate cu diferite tipuri de marmură. (Imagine cu zoom: 130x)




 


New Mexico 

 
Unele tipuri de nisip provin din activităţi umane mai puţin artistice. În această imagine se pot observa granule mici de cupru izbite într-o pepită mare, tot din cupru. Aceste granule provin de la un topitor de cupru.











sursa: Financiarul


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...